Autoplin

Autoplin, odnosno ukapljeni naftni plin, internacionalno označen kao LPG (Liquified Petroleum Gas), smjesa je ugljikovodika koja se zbog svojih kemijskih svojstava sve češće koristi kao pogonsko gorivo kod motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

141016-091126-Flyer_DI_GPL_it_uk-12

PREDNOSTI

Vožnja na autoplin upola je jeftinija od vožnje na benzin!

Povoljna svojstva plina otkrivena su još 40-ih godina prošlog stoljeća, a njegova se cijena u svim državama Europe kroz povijest kretala u rasponu od 40 – 65% cijene benzina. Iako automobil u vožnji troši više autoplina nego benzina (oko 10% više), njegova se upotreba zbog velike razlike u cijeni ipak isplati.

Naravno, kroz određeni broj kilometara (koji ovisi o cijeni plinskog uređaja i potrošnji goriva) isplatiti ćete i cijenu ugradnje plinskog uređaja te se poslije toga voziti upola jeftinije.

Kada bi automobili vozili na autoplin, zrak bi u urbanim sredinama bio višestruko čišći!

U razvijenim sredinama ekologija je osnovni razlog ugradnje plinskog uređaja u automobile. Ispušni plinovi automobila na LPG ne sadrže otrovne sastojke poput olova ili sumpora, a emisije toksičnog ugljičnog monoksida su znatno reducirane, čak 2 do 5 puta! Emisija dušičnih oksida, posebno opasnih kod visokih temperatura, smanjena je za 30 – 65%, a ugljičnog dioksida 12%.
Upravo je sve snažnija ekološka svijest glavni razlog sve većoj upotrebi autoplina kao pogonskog goriva za automobile u Europi, u gradovima i naseljenim mjestima u kojima razina onečišćenja dostiže alarmantni nivo. Mnoge države potiču ugradnju plinskih uređaja u osobne automobile, a gdje god je to moguće sredstva javnog gradskog prijevoza prilagođuju se za pogon propan-butan plinom.

Vožnja na autoplin produžuje vijek trajanja vitalnih dijelova motora!

U autoplinu nema prljavština koje onečišćuju i kvalitativno troše motorno ulje, a ono zbog toga ne gubi svoja svojstva. Tako se produljuje interval izmjene ulja što donosi uštedu. Iz istog se razloga produžuje i vijek trajanja katalizatora i lambda sonde, čija je izmjena vrlo skupa.

 

UGRADNJA

Ugradnja plinskog uređaja ovisi o vozilu u koji se isti ugrađuje. Konstrukcija i oblik vozila određuju veličinu i smještaj spremnika za plin, a sustav napajanja motora gorivom određuje i sustav napajanja autoplinom. Tako je ugradnja plinskog uređaja najjednostavnija kod vozila s rasplinjačem, dok motori s ubrizgavanjem i katalizatorom zahtijevaju više posla. Sukladno tome raste i cijena ugradnje.

Najprije se odredi veličina spremnika za autoplin koji se može ugraditi, što ovisi o raspoloživom prostoru u vozilu. Obično se plinska boca, koja može biti obujma od 45 do 120 i više litara, ugrađuje u prtljažni prostor. Na taj se način smanjuje upotrebljivi prtljažni prostor, no postoji i elegantnije rješenje. To je tzv. toroidalni spremnik koji se ugrađuje na mjesto rezervnog kotača, no njegova je zapremnina manja.

 

VRSTE UREĐAJA

Sve prisutniji trend ugradnje uređaja za pogon automobila propan-butan plinom u Europi, rezultirao je razvojem i napretkom same tehnologije. Lovato, jedan od vodećih proizvođača plinskih uređaja, nakon IGS sistema direktnog ubrizgavanja autoplina, razvio je novu generaciju ovog uređaja pod nazivom OMEGAS.

Naime, dok IGS zasebno proračunava količinu autoplina potrebnog za ubrizgavanje na temelju podataka od senzora i lambda sonde, OMEGAS koristi podatke kontrole jedinice ugrađenog (benzinskog) motor menadžmenta. Na temelju podatka o količini benzina koja bi trebala biti ubrizgana u cilindre, OMEGAS proračunava ekvivalent energije, odnosno količinu autoplina kako bi se kompenzirala oktanska razlika između goriva.

Prednosti ovakvog pristupa su višestruke. Plinski uređaj više ne mora imati kompletnu zasebnu elektroniku već se nadovezuje na postojeći ECU u automobilu. Ugradnja je jednostavnija, samo podešavanje uređaja uvelike olakšano, a ubrizgavanje plina točnije i preciznije, što rezultira manjom potrošnjom, većom snagom i boljim performansama prilikom pogona na plin.

Poveznice


Kontakt

Auto plin servis "Košćak"

e-mail: info@koscak.hr

telefon: 031 377 747

gsm: 098 805 485

matični broj: 0323195

žiro račun: 23340009-1100223225